Dalende stroomprijs, stijgende gasprijs

Vanaf 1 januari 2017 zijn huishoudens die al jaren bij dezelfde energiemaatschappij gas en stroom afnemen, gemiddeld 20 euro per maand duurder uit. Dit komt door een verhoging van de gasprijzen tegen een nagenoeg gelijkblijvende prijs voor stroom.

Variabele tarieven

In de regel is het zo dat huishoudens die al jaren bij dezelfde energiemaatschappij zitten, tegen variabele tarieven gas en stroom afnemen. Ruim een helft van de meerderheid van de Nederlandse huishoudens (60 procent), heeft een energiecontract op basis van variabele tarieven. Deze variabele tarieven worden ieder half jaar weer opnieuw vastgesteld.

Prijswijzigingen

Op basis van de de laatste prijswijzigingen van de vier grootste energieleveranciers (Delta, Nuon, Eneco en Essent), blijkt dat de energieprijzen per 1 januari duurder worden. Belangrijkste oorzaak is een lager aanbod van Nederlands gas en de kartelafspraken van de grote olieproducerende landen, in combinatie met de groothandelsprijzen voor gas. Dit verlies wordt doorberekend aan de consument, waardoor het gas automatisch duurder wordt.

Historisch laag

De stijging van de gasprijs is vrij uniek. Deze variabele gasprijs is de afgelopen drie jaar gestaag gedaald, wat een direct voordeel van ruim 200 euro opleverde voor een gemiddeld gezin dat 3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas verbruikt. Ondanks dat de gasprijzen stijgen, ligt de gemiddelde energieprijs voor Nederland nog steeds aan de historisch lage kant. Het is daarom nu een goed moment om te kiezen voor een vast tarief.

Leverancier afhankelijk

Of de tarieven voor u ook omhoog gaan, ligt aan de energieleverancier. De stijging geldt namelijk niet voor iedereen. Bij een gemiddeld gebruik (3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas) gaat u er bij Essent zelfs 35 euro op vooruit. Klanten van Eneco gaan er 66 euro per jaar op achteruit bij een verbruik van 2.800 kWh aan stroom en 1.200 m3 aan gas. Op dit moment heeft Eneco de laagste variabele tarieven van de vier eerder genoemde leveranciers.

U kunt er een hele studie van maken, maar overstappen van energiemaatschappij loont wel. Ook de overstap van een variabel naar vast tarief - waardoor je geen ‘last’ meer hebt van de energieschommelingen - kan op termijn in uw voordeel uitvallen. Juist nu de prijzen op de energiemarkt aan het veranderen zijn.