Met 'overgebleven' inkomen hypotheek aflossen populair

Met het veranderen van de economie, verandert ook het consumentengedrag op de woningmarkt. Zo wordt het voor veel huishoudens weer interessant af te lossen op de hypotheek. Dit gebeurt met het inkomen dat ze maandelijks overhouden.

Sneller aflossen

Volgens onderzoek van de ING kiest ruim 1 op de vijf woningbezitters ervoor het ‘overgehouden’ inkomen te gebruiken voor de extra aflossing. De kredietcrisis heeft er vooral aan bijgedragen dat huizenbezitters ertoe aangezet worden sneller af te lossen. Door het inkomen te besteden aan de aflossing van de hypotheek, betekent dit wel dat - in verhouding tot de inkomensgroei - minder uitgegeven wordt aan consumptie.

Huizenmarkt profiteert

Dat de economie in de lift zit blijkt uit de cijfers dat in 2013 nog 23 procent van het aantal huishoudens krap bij kas zit. Op dit moment is dit percentage gedaald tot 15 procent. Bijna de helft van de Nederlanders zegt geld over te houden. Ook de huizenmarkt profiteert hiervan. De extra aflossing, maar ook de verplichting eigen geld mee te nemen bij het afsluiten van een hypotheek zorgen voor een grotere geldstroom richting de eigen woning en verlaging van de hypotheek. De kans dat woningen in de toekomst onder water komen te staan wordt hiermee verkleind.

Recent bekeken